2021 Gullringen fra Fosse i Strandebarm

– Gitte Hansen –

 

Sommeren 2021 ble det funnet en fingerring av gull på Fosse i Strandebarm, Kvam herad. Ringen dukket opp ved en tilfeldighet i forbindelse med dreneringsarbeid. Den lå i jord som var kastet opp av en grøft ca. 20 meter fra flomålet/vannkanten av Fossvågen.

 

På baksiden av innfatningen er det innrisset linjer, kanskje et eiermerke? (BRM 1225). Foto: Adnan Icagic, Universitetsmuseet i Bergen.

 

Det er godt gjort å se noe så smått under jordarbeid. Det var flaks at ringen kom opp intakt – for steinen i ringen sitter ikke godt fast – og heldig at finneren var oppmerksom når han merket at ringen lå tungt i hånden, kanskje dette kunne være noe gammelt? Funnet ble raskt meldt inn til Vestland fylkeskommune og Universitetsmuseet i Bergen. Begeistringen var stor, både på Fosse og i Bergen, da funnet viste seg å være en gullfingerring av middelaldersk type, sannsynligvis fra perioden mellom 1100 og tidlig-1300-tallet, altså tidlig- eller høymiddelalderen.

 

Fosseringen, fingerring av gull med innlagt stein, steintypen er ikke kjent (BRM 1225). Foto: Adnan Icagic, Universitetsmuseet i Bergen.

 

Hvem kan ha brukt Fosseringen og hvordan havnet den opp på Fosse?

Gull var verdifullt i middelalderen, slik som i dag, så fingerringen viser i seg selv at eieren må ha tilhørt samfunnets bedrestilte. Ringens diameter svarer til en moderne ringstørrelse 60. I dag har kvinner ofte ringstørrelse mellom 50 og 58 og menn størrelser mellom 58 og 66. Middelalderens nordiske kvinner og menn er beregnet å ha vært litt mindre enn dagens mennesker, så det er mest sannsynlig at Fosseringen tilhørte en mann. På innersiden av Fosseringens hode er det risset inn streker. De er ikke dype, men ser ut til å være påført med vilje. Kanskje det er et bumerke eller et eiermerke som viste hvem eieren var? Det er sannsynlig at Fosseringen tilhørte en rik mann, men var det en lokal eller en tilreisende som mistet den?

Å besvare et slikt spørsmål blir selvfølgelig bare spekulasjoner. Men likevel: Det er svært sjelden at det gjøres funn av middelaldersmykker av gull i jorden. I Universitetsmuseets samlinger, som rommer alle slike funn som er kommet inn til museet de siste 200 årene fra hele Vestland fylke og Sunnmøre, har vi i kun 42 fingerringer av edeltmetall. Ti av disse er funnet under arkeologisk utgravning, resten er funnet tilfeldig. I arkeologiske utgravninger i Bergens middelaldergrunn er det kun funnet to gullfingerringer de siste 30 årene! Det viser at folk – også i middelalderen – leitet grundig hvis de hadde mistet noe verdifullt.

Hvis Fosseringen tilhørte en lokal storkar, som mistet ringen på vei til eller fra Fossvågen, så ville vi forvente at han gikk tilbake og forsøkte å gjenfinne ringen. Hvis derimot en besøkende mistet ringen, kan man tenke seg at tapet først ble oppdaget når båten var langt av gårde og det var for seint å snu. Så kanskje det er mest sannsynlig at Fosseringen ble tapt i forbindelse med et besøk og tilhørte en mann som hadde et ærende på Fosse en gang på 1200-1300-tallet?

Gjenstander som er eldre enn reformasjonen (1537), er fredete kulturminner i Norge og tilhører fellesskapet. Universitetsmuseet i Bergen er et av fem landsdelsmuseer som tar vare på arkeologiske funn på vegne av oss alle. Når fredete gjenstander blir funnet i Vestland fylke og på Sunnmøre, blir de via fylkeskommunenes arkeologer levert til Universitetsmuseet. Etter opprensing, klassifisering (hva slags gjenstand er det?) og datering (hvor gammel er den?) blir gjenstanden inkludert i museets samlinger. Her oppbevares de arkeologiske funnene slik at de er tilgjengelige som unike og verdifulle kilder til Norges tidligste historie. Funnene er datamateriale for arkeologistudenter og forskere som skal skrive ny historie i dag – og i fremtiden. Etter hvert vil funnsted og beskrivelse av en arkeologisk gjenstand komme på plass i åpne registre og kan finnes for eksempel på Kulturminnesøk.

Med Fosseringen har vi nå fått en ny kilde til historieskrivning på mange nivå: fra det lokalhistoriske med Fosse og Strandebarm i sentrum, via det regionale – Bergen og Vestlandet – over det nasjonale til Norge og Norge som en del av Europa i middelalderen.

 

 

Kilder

Hansen, G. & M. Wrigglesworth, 2022: Gullringen fra Fosse, Strandebarm. Årbok for Universitetsmuseet i Bergen 2022, 39 (2022), 96-102 ff. https://hdl.handle.net/11250/3052065

Kulturminnesøk. https://www.kulturminnesok.no/