1910 Thorolv Rasmussen – eller «kunsten å tegne fisk»

Over: Flekket perlemorfisk, Argyropelecus hemigymnus; tegnet av Thorov Rasmussen.

 

– Nicolas Straube og Jo Høyer () – 

 

I tidligere tider var naturvitenskapen avhengig av kunstnere for å gjøre forskningen synlig, og flere forskningsekspedisjoner har hatt med tegnere og illustratører. På Norskehavstoktet med «S/S Michael Sars» i 1910 deltok bergenskunstneren Thorolv Rasmussen, som førte til at Universitetsmuseet i Bergen i dag har en skatt av kaldnålstegninger og de tilhørende objektene av skapninger fra havets dyp.

 

Kaldnålsillustrasjon av månefisk og multer. Illustrasjon: Thorolv Rasmussen.

 

Da Thorolv Rasmussen (1885–1983) deltok i Michael Sars-ekspedisjonen i 1910, var målet for toktet å utforsket dyphavet ved den midtatlantiske ryggen. Rasmussens oppgave var å tegne de dyrene som ble samlet inn under ekspedisjonen. På den tiden var det utfordrende å ta bilder om bord på et skip, og selvfølgelig langt fra det vi gjør i dag når vi tar gode digitale bilder bare med vår egen mobiltelefon.

 

Omslaget til førsteutgaven av boken «The Depths of the Ocean» av Sir John Murray og Dr. Johan Hjort fra 1912 bærer et av Thorolv Rasmussens tegninger preget inn med bladgull. Foto: Internet Archive.

 

 

Innsamlingen gav Bergens Museum et betydelig tilskudd til sine marine samlinger, og i årene etter ble det publisert en rekke vitenskapelige artikler basert på funn og observasjoner fra toktet. Ikke minst ble boken The Depth of the Oceans av Johan Hjort og John Murray, som formidlet den nye kunnskapen om livet i dypet, en suksess. I tillegg fikk vi altså Thorolv Rasmussens nøyaktige og detaljrike illustrasjoner av fisk og marine organismer, som ble uvurderlig både for vitenskapelig dokumentasjon og allmenn formidling.

 

 

I 1962 mottok Thorolf Rasmussen Kongens fortjenestemedalje i gull for sitt arbeid. Foto: Bergens Tidende.

 

Kongens fortjenestemedalje i gull

Den 13. november 1962 kan vi lese i Bergens Tidende at Thorolv Rasmussen mottok Kongens fortjenestemedalje i gull for sitt arbeid. Særlig blir nevnt han bidrag til storverket «Havet og våre fisker». Det var en meget fortjent tildeling.

Rasmussens tegninger er uvurderlige, ettersom de dokumenterer de prøvene som ble hentet inn på toktet med deres originale egenskaper. Hans illustrasjoner er svært presise og gir detaljert informasjon som hjelper til med å identifisere ulike arter. Universitetsmuseet i Bergen huser Rasmussens samling av tegninger, sammen med prøvene som ble hentet fra 1910-ekspedisjonen. Denne samlingen representerer et unikt stykke norsk ekspedisjonshistorie fra tidlig på 1900-tallet.

 

Fjesing og fløyfisk. Illustrasjon: Thorolv Rasmussen.

Kilder

Deler av denne teksten er hentet fra:
Høyer, Jo (). «Kunsten å tegne fisk» Årbok for Universitetsmuseet i Bergen 2010.

Gunnar Dannevig (red):Havet og våre fisker. 1960. Med plansjer av Thorolv Rasmussen.

Sir John Murray og Johan Hjort: The depth of the ocean (pdf)