– Øystein Jansen –
Kanonkulen som står i domkirkemuren som vender mot Vågen er et velkjent bergensk klenodium og stolthet. Den skal ifølge bergensk tradisjon ha slått inn i veggen under det berømte sjøslaget på Bergen Våg i 1665 – og stått der siden den tid.
Sjøslaget
Sjøslaget skjedde da en nederlandsk flåte fullastet med verdifulle varer fra de nederlandske kolonier hadde søkt ly i Bergen – i påvente av eskorte hjem. England og Nederland lå i krig og engelskmennene hadde lenge vært på jakt etter den verdifulle lasten som lå så fristende til i Bergen Havn i nøytrale Danmark-Norge. De nederlandske skipene var klar for kamp da engelskmennene ankom Bergen havn. De lå på tvers av indre del av Vågen med bredsidene mot engelskmennene som på sin side sperret inngangen til Vågen med sine bredsider vendt mot nederlenderne.
Slaget foregikk i regn og sønnavind ut Vågen og kruttrøyken lå tjukk og drev mot engelskmennene og gjorde sikten dårlig. Samtidig krenget skipene i vinden og mange av de engelske kulene gikk over skipene og inn i byen særlig i Vågsbunnen. Slaget varte i et par timer og det må ha vært et skikkelig kuleregn fra de engelske kanonene.
Møte med kanonkulen
En av kulene befinner seg i Domkirkemuren og man har regnet med at den slo inn i muren i 1665 og har stått der siden – selv om det har vært rykter om at den har falt ned og blitt lagt «på plass igjen».
Mitt møte med kanonkulen skjedde sommeren 2017 da murere drev med vedlikeholdsarbeid av kirketårnet. Det var montert stillas som ga tilgang til murverket helt opp til toppen av tårnet. Sammen med en kollega entret jeg stillaset for å sjekke klebersteinen i murverket i forbindelse med et forskningsprosjekt vi hadde i gang. Vi benyttet selvsagt anledningen med orkesterplass til å ta kulen skikkelig i øyensyn – og det ble raskt klart at denne kulen ikke hadde stått her siden slaget i 1665.
Som bildet viser så ligger jernkulen i mørtel i en grop som er som er hugd ut i den myke klebersteinen – nøyaktig tilpasset kulen. Kleberstein er en myk stein, men det er fremdeles stein – og om kulen traff muren ville den ikke sitte fast i veggen – den ville falle ned og etterlate seg et sår i muren der kulen traff. Like ovenfor kulen er det en liten grop i muren – og muligens kunne denne ha blitt dannet dersom kulen traff på dette stedet og splintret litt av steinen. Noe som gjorde akkurat dette stedet passende til å montere en kule.
Noen må altså ha tatt jobben med montere kulen til kirkeveggen. Forfatteren har imidlertid ikke funnet noen kilder som kan gi svar på hvem og hvorfor og en overlates derfor til spekulasjoner.
Kanonkuler i andre vegger
Det ikke bare i Bergen Domkirkens mur man finner kanonkuler. Et raskt nettsøk viser at det er et fenomen som dukker opp flere steder. I noen tilfeller fremgår det tydelig at kulene er montert i ettertid, mens andre synes å ha samme oppfatning som den bergenske tradisjon – at den har slått inn i murvegg og blitt stående der for ettertiden.
Danskekongens rolle
Danskekongens pinlige rolle i dette angrepet var at han hadde en hemmelig avtale med engelskmennene som lovet fritt leide til Bergen havn til å kapre den verdifulle lasten … og etterpå dele utbyttet!
Men det gikk ikke slik – engelskmennene tapte slaget og kongen sto igjen med lang nese Men den historien finner du hos andre kilder.
Linda Eides møte med kanonkulen
Kulen er også kåret til Norsk Attraksjon av Linda Eide i NRK serien med samme navn
https://www.nrk.no/video/kanonkule-i-bergen-domkyrkje_59885