1996 Den nye Botanisk hage åpner på Milde

 

— Heidi Lie Andersen –

 

Universitets botaniske hage flyttet til Milde nær Arboretet. Ambisjonene var høye for hvordan UiB skulle utvikle en stor botanisk hage som skulle ta over for Muséhagen som hadde begrensede ekspansjonsmuligheter.

 

Primula i Bergen Botaniske hage. Foto: Universitetsmuseet i Bergen.

 

I 1898 åpnet Bergens Museum sin Botaniske hage lokalisert rundt museumsbygningen på Museplassen. En botanisk hage er en levende plantesamling som er til for forskning, bevaring, utstilling og utdanning. Allerede i 1925 skrev direktøren og botanikeren Jens Holmboe ved Bergen Museum at det burde skaffes en ny og større tomt for en større botanisk hage. Hagen rundt museet var for liten til aktiviteten hos botanikerne, spesielt var det ikke rom for studier av trær i det begrensede arealet.

 

Botanisk hage begynte å samle på poteter i 1998. I samlingen finnes både gamle norske poteter og noen moderne sorter. Foto: Bjørn Moe, Universitetsmuseet i Bergen.

 

I 1971 åpnet Det norske arboret Milde, som et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Landbruksdepartementet, Fana kommune, Bergen kommune og Fritz C. Rieber. På 1970-tallet var Magne Lerheim universitetsdirektør og samtidig styreleder i Stiftelsen Det norske arboret. På hans bord lå både behovet for å utvide den botaniske hagen, og å styrke økonomien til Arboretet. Samtidig så han driftsfordeler ved å samlokalisere driften av arboretet og botanisk hage. Etter mye motstand fra botanikerne, ble det i 1983 gjort et vedtak av Kollegiet ved UiB om flytting av botanisk hage fra Nygårdshøyden til Milde. Samtidig ble det også bestemt at hagen rundt museet skulle bestå som en formidlingshage for aktiviteten ved museet.

 

Åpning av Botanisk hage. Fra høyre:rektor Jan F. Bernt, Sir Ghillean T. Prance fra Kew gardens og professor og senterleder Per M. Jørgensen. Ågot Lerheim (enken etter Magne Lerheim) står for avdukingen. Foto: Universitetshagene, Universitetsmuseet i Bergen.

 

Richard Shaw fikk oppgaven å planlegge den nye botaniske hagen. Han hadde erfaring som assisterende kurator i Benmore Botanic Garden, kurator i RGB Kew, og så til slutt kurator ved RBG Edinburgh 1972-1987. Hovedplanen hans ble kartfestet av Tone Høyland Stople i 1985, og bestod i en tredeling av området; systematiske utstillinger i nord, økologiske utstillinger i sør, med driftsområde i midten. I løpet av 1990 begynte arbeidet med å lage veiene etter denne planen, og det ble etablert en utbyggingskomité som skulle sikre prosessen videre. Det ble også laget parkeringsplass og smijernsport.

 

Eplet Malus xdomestica ‘Enestående’ i Botanisk hage på Milde. Foto: Heidi Lie Andersen, Universitetsmuseet i Bergen.

 

Når en botanisk hage flytter, var det i dette tilfellet med både planter og folk. En del av de ansatte ble flyttet til Milde, og veldig mange planter ble delt og fikk et nytt hjem i botanisk hage.

Åpningen av den nye botaniske hagen fant sted 21. august 1996, med rektor Jan F. Bernt, sir Ghillean T. Prance fra Kew gardens, Ågot Lerheim (enken etter Magne Lerheim), og professor og senterleder Per M. Jørgensen.