2013 «Finse Beach»

 

– Øystein Jansen –

 

Norges geologi er full av gode historier. Steinene prøver å fortelle oss om hvordan de er dannet ved ulike prosesser som ofte har foregått for mange hundre millioner år siden. Det er en dynamisk historie der «Norge» har befunnet seg på ulike nivå i jordskorpen og på ulike breddegrader. På Finse, som ligger 1222 meter over havet i dag, slo bølgene inn på en strand for om lag 550 millioner år siden.

 

Utsikt mot en gammel strand på Finse, «Finse Beach»,  for 540 millioner år siden. Foto: Øystein Jansen, Universitetsmuseet i Bergen.

Finse – en strand sør for ekvator

Hardangerviddas bergarter består hovedsakelig av gamle «Mor Norge», selve grunnfjellet, der de eldste bergartene i dette området er opptil 1800 millioner år gamle. For om lag 5 – 600 millioner år siden var dette området et flatt, nedtært sletteland omgitt av hav og helt eller delvis oversvømt. «Norge» befant seg langt sør for ekvator.

Vi er i den spennende tidsepoken som heter kambrium. Den varte fra 542 til 488 millioner år siden, da livet på jorden utviklet seg raskt og stadig nye arter dukket opp i sjøen.

På Finse finner vi spor etter en om lag 550 millioner år gammel strand der bølgene en gang slo mot stranden og skapte små bølgerygger på sandbunnen i vannet. Slike rygger kaller vi bølgeslagsmerker og dannes i strandkanten der hvor vannet er grunt. Sanden har senere, gjennom millioner år blitt kittet sammen til sandstein – og bevart historien om stranden på Finse.

 

Sandstein med bølgeslagsmerker. Foto: Øystein Jansen, Universitetsmuseet i Bergen.

 

En tidsreise til stranden

Disse bølgeslagene finner du der turstien til Krekkja passerer elven og viser beige sandstein med en knaus av grunnfjell i bakkant. Står vi på knausen i forkant merket T, kan vi oppleve en tidsreise 550 millioner år tilbake i tid til en strand sør for ekvator. Grunnfjellet i bakkant vil da være svaberg i strandkanten og de lyse lagene i forkant er sandbunn der bølgene en gang slo inn og laget bølgeslagsmerker.

Dette feltet av sandstein er svært begrenset og knausene rundt består av gneis som tilhører grunnfjellet. Andre steder i området finner vi lag av forsteinet strandgrus og lengre nord opptrer stedvis bergarten fyllitt som er forsteinet leire og marmor – som i sjeldne tilfeller inneholder fossiler fra dette Urhavet – og det er disse som forteller oss hvor gamle lagene er.