1898 Fisk i fokus med konservator Brunchorst

– Endre Willassen –

 

Året 1898 var det tid for store begivenheter i Bergen. Den storslagne Landsutstillingen i Bergen i 1898 var en bredt sammensatt framvisning av næringsliv, internasjonal handel, teknologi og tradisjon i mange ulike virksomheter. Nygårdsparken var i den forbindelse bebygd med diverse installasjoner og paviljonger.

 

Den Internasjonale Fiskeriutstillingen var en av de store attraksjonene. Her viste bidragsytere fra mange nasjoner fram ulike forhold ved sine fiskerier. De amerikanske, danske, franske, japanske, russiske, og tunisiske utstillerne hadde dessuten med konserverte eksemplarer av fiskearter fra egne farvann, som gaver til samlingene ved Bergens Museum. Utlendingene deltok også i det store Landsfiskerimødet.

Utstillingen

I de ulike lands utstillinger kunne det være båter og båtmodeller, redskaper, redningsutstyr, kart over fiskegrunner, bilder og preparater av fisk og andre marine dyr, akvakultur, statistikk over fangster, konserverings- og produksjonsmetoder, handelsruter osv. For Amerikas forente Stater stilte kaptein Joseph William Collins med et team av hjelpere. Vi vet mye om den amerikanske utstillingen fordi Collins i etterkant skrev en grundig rapport til president McKinley. Den ble videresendt til Kongressen og Representantenes hus som «Report of the United States commisioner to the International Fisheries Exhibition of 1898 at Bergen, Norway» i desember 1900. Der takkes blant annet museets konservator, Jørgen Brunchorst, for assistanse. Som et pussig à propos til tidsbilde og utstillinger, ble president McKinley skutt og drept da han besøkte den Pan-Amerikanske verdensutstillingen i New York. Han hadde innledet USAs nye rolle som kolonimakt med den spansk-amerikanske krigen.

 

Deltakere i Fiskerimøtet I Bergen i juli 1898. Nummererte personer i møteledelsen er: 1) J. Brunchorst, 2) K Lehmkuhl, 3) C. Sundt. Deltakere fra Bergens Museum og Biologisk Stasjon er: 4) G. Armauer Hansen, 5) E. Jørgensen, 6) O. Nordgaard, 7) A. Appellöf, 8) N. Glimme. Blant de som senere skulle representere Fiskeristyrelsen er: 9) J. Hjort, 11) G. Westergaard, 12) J.O. Dahl. På balustraden er 10) Christian Michelsen, som også var styrerepresentant i Museet. Foto: Ole Irgens /marcus.uib.no

 

Fiskerimøtet

I juli holdt «Foreningen til de norske fiskeriers fremme» (FnFF) sitt landsmøte. Den nyåpnede sørfløyen til museet egnet seg til store forsamlinger og balustraden ga god plassutvidelse for gruppebilde av deltakerne. Museet hadde dessuten personale som også kunne bidra til arrangementet. Midt i bildet ser vi konservator Brunchorst. Han fungerte som generalsekretær for møtet. Han er til høyre flankert av formann i foreningen, Kristoffer Lehmkuhl, og sekretæren Fleischer. På hans venstre side sitter viseformann C. Sundt, som seinere sørget for at museet fikk etablert en zoologisk lærestol.

Betydningsfulle personer i næringsliv, forskning, og forvaltning holdt foredrag over et bredt felt av tema.  Fangster, salg, konservering, eksport, fiskerigrenser, og tollsatser ble diskutert. Referater fra foredrag og diskusjoner finnes i to ulike dokumenter.

Internasjonalt samarbeid

Blant det som er særlig interessant i disse historiske dokumentene er de perspektivene som framkom i foredragene. For eksempel det som ble framført av professor Kishinouye fra Japan, om behovet for et internasjonalt fiskerisamarbeid. Ønsket om samarbeid i forskning og forvaltning uttrykker en politisk stemning som pekte fram mot dannelsen av Det internasjonale havforskningsrådet (ICES) i 1902. Samtalene resulterte også i en resolusjon, som skulle tas med til den kommende fiskerikongressen i Dieppe i Frankrike samme år. En rapport om dette møtet ble senere publisert i Nature. Den viser at Brunchorst også deltok, sammen med Ole Bulls nevø, Henrik J. Bull. Han var leder for FnFF sitt forskningslaboratorium i Bergen. Det ble lagt merke til at Brunchorst kategorisk avviste kaptein Dannevigs påstand at hans klekking av torskeegg i Flødevigen hadde hatt statistisk effekt på torskebestanden i Oslofjorden.

Fremtiden for fiskeriforskning og forvaltning

Et annet tema for diskusjon i Fiskerimøtet i Bergen var spesielt viktig for byen og for museet. Det gjaldt nasjonal organisering av fiskeri forskning og forvaltning. Innenriksdepartementet hadde bedt møtedeltakerne om synspunkter på om «fiskeristyrelsen» burte lokaliseres i Christiania eller Bergen. Museet hadde ved flere anledninger gjort fremstøt mot sentrale myndigheter for å få en større rolle på dette feltet gjennom sin Biologiske Stasjon på Marineholmen. Derfor var det åpenbart at bestyrer ved stasjonen, Ole Nordgaard, framla synspunkter på dette. Han hadde antakelig en viss troverdighet, ettersom han selv hadde holdt foredrag om sine «praktisk-vitenskapelige undersøkelser» i Lofoten. Unge Johan Hjort, som hadde overtatt ansvar for slik forskning etter G.O. Sars i Drøbak, hadde dette å si til saken:

«- hvis det er tilfellet, at man akter å skape en sådan statsinstitusjon, så blir det første spørsmålet, som reiser seg for oss: Hvilken rolle skal da disse praktisk-vitenskapelige undersøkelser spille i et sådant arbeide? Jeg har følelsen av, at der råder stor uklarhet herom i landet for øyeblikket og stor meningsforskjell.»

Han var ikke begeistret for tanken at statens fiskeriforskning skulle flyttes fra Christiania. Men Nordgaard understreket at Bergen allerede hadde alt som skulle til for en slik institusjon. Dessuten, sa han diplomatisk, at Hjort utvilsomt ville være den best kvalifiserte lederen for forskningsvirksomhet på fiskeriene.

Ved stortingsvedtak ble Fiskeristyrelsen deretter etablert i Bergen i 1900 med Johan Hjort som forskningsleder. Han fikk først med seg stipendiaten Helland-Hansen. Til ledelsen kom også fiskeriinspektør Gabriel Westergaard, og rådgivende fiskerikonsulent Jens O. Dahl fra Departementet. Et havgående forskningsskip, S/S Michael Sars, fulgte med denne etableringen. Det ble først administrert av museet, men ble senere overdratt til Fiskeristyrelsen. Selv om samspillet mellom museet og Fiskeristyrelsen bød på organisatoriske problemer de første årene, ble forskningssamarbeidet ved Biologisk Stasjon etter hvert et stort løft for norsk havforskning.

 

Kilder

Report of the United States commisioner to the International Fisheries Exhibition of 1898 at Bergen, Norway https://www.biodiversitylibrary.org/item/92626#page/7/mode/1up

Stenografisk Referat af Forhandlingerne ved Fiskerimødet i Bergen. Bergen. Griegs Bogtrykkeri. 1899. 

Beretning om den internationale Fiskerikongres afholdt I Bergen den 18de-21de juli 1898 efter Foranstaltning af Selskabet for de norske Fiskeriers fremme I Bergen, ved dr. J. Brunchorst, kongressens generalsekretær. 

Kishinouye K. The necessity of an international fisheries association. Kap XVI i Brunchorst (red.)

International Sea Fisheries Congress At Dieppe. Nature. September 22, 1898 s. 512.

Vera Schwach. Havet, fisken og vitenskapen. Fra fiskeriundersøkelser til havforskningsinstitutt 1860-2000.