– Justin Kroesen –
Messehagel brukes av presten i kirken høytider og under nattverden. Denne messehagelen fra Røldal viser likhet med de vakreste stoffer fra 1200-tallets Spania. Det er vevd med silke, gull og sølv, og vitner om nær religiøs kontakt mellom Norge og Vest-Europa i middelalderen.
I 1890-årene studerte Bendix Edvard Bendixen, styreformann for museets antikvariske avdeling, det meste av samlingen i en serie artikler på tysk som ble publisert i museets årbok i perioden 1889 til 1916. Bendixen fortsatte også innsamlingen selv. Etter å ha sett en rekke kunstverk fra 1200-tallet i Røldal stavkirke i Ullensvang – en Maria med barnet, St. Olav, erkeengelen Mikael, fløyer av et helgenskap, et kors, et røkelseskar, en messehagel og flere malte bordbiter – gikk han straks i forhandlinger for å få gjenstandene inn til museet. De fleste av gjenstandene ankom i 1895.

Veveteknikken
Det kostbare stoffet i messehagelet kan dateres til andre halvdel av 1200-tallet. Mønsterrapporten på 30 x 30 cm består av symmetrisk motstående leoparder eller tigre som vender seg mot hverandre med en sentralt plassert palmett mellom seg, i medaljongfelt med åtte liljer i sirkler rundt kanten. Feltene mellom medaljongene er hver fylt ut med to overlappende kvadrater med bladornamentikk. Stoffets bredde var opprinnelig minst 90 cm (tre mønsterrapporter). Da kantene fra vevingen mangler, kan stoffet opprinnelig ha vært enda bredere. Stoffet er vevd i den avanserte orientalsk veveteknikken samitum. Den er vevd med en halv kyperbinding og har to rennings- og to islettssystemer. Begge renningssystemene er av silke. Det ene islettet består av forgylte membranstrimler surret rundt en kjerne av plantefiber i s-retning, mens det andre består av burgunderrøde silketråder som danner en bakgrunn i mønsteret.

Kostbare materialer
Høyt sølvinnhold og lavt gullinnhold i gullmembranen peker på vesteuropeisk opphav. Mønsteret kan sammenlignes med spanske stoffer fra 1200-tallet. Kostbare silkestoffer ble ofte sydd om, og selv små stykker ble nøysomt anvendt. Det at store deler av stoffet fra Røldal mangler, betyr at messehagelens nåværende form ikke er den opprinnelige. Messehagelet framviser dessuten et ‘barokt’ snitt. Den kan opprinnelig ha hatt form som en såkalt klokkehagel, eller den kan opprinnelig ha vært en korkåpe (pluviale).
Detaljer
Sør-Spania, 1250-1300, fra Røldal i Ullensvang (Hardanger), på museet siden 1895
Rød silkevev med forgylt membran, mørkeblått fôr (sekundært), H 128 x B 93 cm (rygg), H 93 x B 66 cm (front), inv. nr. MA 301