1847 Christies reiseapotek

– Henrik von Achen –

Wilhelm Frimann Koren Christie trakk seg som stiftamtmann i 1825 på grunn av svak helse. Derfor er det kanskje ikke overraskende at vi har bevart hans reiseapotek fra 1840-årene. Det er fylt av flasker med ulike medikamenter fra Løveapoteket i Nyallmenningen, i dag Hollbergalmenningen. Noen flasker er datert juni 1846 og dosert med «Een Theskjee Morgen og Aften». At han brukte Løveapoteket var ikke så rart; det var det nærmeste siden han på dette tidspunkt bodde i Tollboden.

Ganske visst hadde Christie sommeren 1823 foretatt en reise til et kursted, Carlsbad, i Böhmen, men her lå han så visst ikke på latsiden, men oppsøkte det han kunne av severdigheter. Da han kom hjem arbeidet han i nesten to år for å forberede grunnleggelsen av et museum i Bergen, og lite tyder på at han særlig ofte lå syk.

 

Reiseapoteket og reisesengen slik det var stilt ut på Historisk Museum fram til 2024. Utstyret ble brukt på reiser rundt i distriktet. Foto: Kari Klæboe Årrestad, UM / UiB.

 

«Een Theskjee Morgen og Aften»

Med en mindre krevende jobb som tollinspektør, fikk han rik anledning til museumsarbeid. Dette arbeidet foregikk ikke bare ved skrivebordet, men han foretok en rekke reiser på Vestlandet for museet. Selv kalte han dem for «småreiser» for sin helbreds skyld, men reiseforholdene tatt i betraktning på denne kant av landet før midten av 1800-årene, er det ikke lett å forstå at reisene skulle være for hans helbreds skyld. Samtidig var han til tider noe svakelig. Det er derfor i og for seg ikke å undres over at han, sammen med feltseng og tjener også måtte bringe med seg et lite apotek. Om nødvendig kunne han, etter en reisedag, unne seg «en teskj morgen og kveld» fra noe av apotekets innhold.

 

Rabarbra

En rund eske fra Løve-apoteket til «Hr. Stiftamtmand Christie» er datert 13. juni 1846. Den inneholder Rabarbra (Rheum officinale) som i flere tusen år var kjent som et godt middel mot forstoppelse. Og hvem ville vel ha forstoppelse når man nå var på innsamlingsreise i Sogn og Fjordane? Få dager senere, den 19. juni 1946 bega reiseapotekets eier seg ut på en reise til Sunnfjord, Sogn og Nordfjord. Han vendte først tilbake til Bergen i august.

I mange av reiseapotekets glassflasker finnes det ennå medisin som Christie aldri fikk brukt opp. Likevel foretok han reiser på Vestlandet ennå somrene 1846 og 1847. Han døde i oktober 1849.

 

Kilder:

Film om Christie: https://vimeo.com/19247905?