– Kari Klæboe Årrestad –
Geologen Niels Henrik Kolderup fulgte i sin fars fotspor inn til Bergens Museum som geolog, med en rik og spennende utdanningshistorie og erfaring bak seg. Han ble også politiker og stilte på Stortinget som vararepresentant i to perioder.
Offisersutdanning
Kolderup startet som student i 1916, men gikk på Krigsskolen fra 1916 til 1917 og ble så vernepliktig offiser og sekondløytnant i 1918. Norge var nøytral under første verdenskrig og norske styrker kom ikke i kamp, men Kolderup var på nøytralitetsvakt.
I 1919 ble Niels Henrik Kolderup ansatt som geolog i amanuensisstilling ved museet. Han disputerte for doktorgraden i 1928. Han ble senere professor i stillingen som hans far Carl Fredrik Kolderup hadde hatt i 40 år. fra 1898 til 1938. Sammen skrev far og sønn den prisbelønte avhandlingen om Bergensbuene i 1940. I avhandlingen identifiserer og beskrives den geologiske formasjonen for første gang.
Kolderup var også vararepresentant på Stortinget for Høyre i Hordaland i to periode, fra 1945 – 1949 og i perioden 1950 – 1953. Han hadde en svært sammensatt erfaringsbakgrunn og mottok både Kongens fortjenestemedalje i gull og Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1967.
Krigsårene
Den 9. april trakk han i offisersuniform og gikk ut i aktiv tjeneste. Han deltok i kampene innover i Vaksdalsfjellene og Trengereid langs Bergensbanen de første dagene av krigen. Etter det gikk han over i motstandsarbeidet der han var med i organiseringen av virksomheten både innenfor den sivile og den militære motstanden.
Niels Henrik Kolderup (1891 – 1971) var professor i geologi ved museet, da han ble arrestert i juno 1941, 43 år gammel. Han satt på Grini til mars 1942 før han ble løslatt. For denne første arrestasjonen er det ikke oppført grunn i fangeboken for Grini. Han blir imidlertid arrestert på nytt i desember 1942. Denne gangen er grunnen for arrestasjonen Milorgvirksomhet. Han sendes igjen til Grini, der han blir sittende et halvt år før han i mai 1943 sendes til konsentrasjonsleire i Tyskland. Først til Sachsenhausen, men han ender til slutt opp i Natzweiler som en fange som skal arbeides ihjel, en NN-fange – Nacht und Nebel. En annen av museets ansatte hadde allerede endt sine dager i Natzweiler som NN-fange, Johan Nordås.
Forhistorien
Forhistorien for Kolderups fengsling i Natzweiler skal være denne:
«Da kommandanten i Natzweiler fikk problemer med kvaliteten på granitten i steinbruddet, ble Kolderup sendt i sivile klær til Natzweiler. Dette var den første transporten av norske fanger fra Sachsenhausen til Natzweiler og Kolderup var eneste som ble flyttet. Han anbefalte at en sprengte stoller (tunneler) dypere inn i fjellet for å vurdere om det var færre sprekker og bedre granitt dypere inne i fjellet. Han konkluderte med at kvaliteten var like dårlig der. Kommandanten ble rasende og Kolderup ble fratatt de sivile klærne og ble igjen i Natzweiler som NN-fange, registrert 4.10.1943, fangenummer 5173. Hans overføring bidro til å identifisere og lokalisere Natzweiler som fangeleir for norske, franske, hollandske og belgiske NN-fanger.»
Tekst: Natzweilergruppen: Den norske Natzweiler- og Dachaukomiteen
I forbindelse med at Natzweilerleiren ble evakuert i 1944, blir Kolderup sendt til Dachau og raskt videre til Mauthausen i Østerrike. Herfra ble han hentet ut av Røde Kors 23. mars 1945. Han ble sendt via nok en leir, Neuengamme sør for Hamburg før han endelig ankom Sverige 1. mai 1945. Han overlevde såvidt fangenskapet.
Da Universitetet ble opprettet
Nils Henrik Kolderup var sentral i utviklingen av statutter for det nye Universitetet i Bergen, som Stortinget besluttet å etablere i 1946, og var i virksomhet i løpet av 1948. Museet hadde gjennom mange tiår arbeidet for at et universitet i vest skulle etableres med utgangspunkt i fagene ved museet og videre utvides med nye fagdisipliner. Kolderup ble den første dekan i det nyopprettete Matermatisk-naturvitenskaplige fakultet (1948-1953).
Kilder:
Universitetetes historie bind 1 og 2, Forland, Astrid og Håland, Anders, Bergen 1996.
Natzweilergruppen: Den norske Natzweiler- og Dachaukomiteen
Årsmeldinger for Bergens museet 1919-1948/49.
NRK-TV 1968. «En Bergensprofil: Niels Henrik Kolderup»