1985 Nettverket K.A.N. – kvinner i arkeologi i Norge

 

– Kari Klæboe Årrestad –

 

Det feministiske nettverket og tidsskriftet «K.A.N. – kvinner i arkeologi i Norge» ble etablert i 1985. En av drivkreftene var prof. Liv Helga Dommasnes (1949 – 2023) ved Universitetsmuseet i Bergen, sammen med gode og nære kolleger i Trondheim og Tromsø.

 

K.A.N. ble publisert på engelsk. Det gjorde at det ble lest langt utover Norges grenser. Foto: Kari Klæboe Årrestad, Universitetsmuseet i Bergen.

 

Nettverk og skepsis

Allerede i 1979 ble det holdt et forskningsseminar i forbindelse med det nasjonale arkeologmøtet NAM der spørsmålet: «Where they all men?» / «Var de alle menn?» ble stilt. Spørsmålet ble bare delvis tatt alvorlig i fagmiljøet i tiden etterpå, sier prof. Liv Helga Dommasnes i sin oppsummeringsartikkel i tidsskriftet K.A.N. i 2005. Skepsisen  gav seg utslag i at publikasjonen fra forskningsseminaret, ikke kom ut før seks år senere. Dommasnes sier at dette skyldes at fagfellekomiteen til publikasjonen hadde motforestillinger mot innholdet, eller «nedarvet skepsis» som Dommasnes uttrykte det. I forordet til publikasjonen er Jenny Rita Ness mer diplomatisk og sies at «uforutsette hindringer» gjorde at publikasjonen var så forsinket.

Den siste utgivelsen nr. 25 var et festskrift til den danske arkeologen Lotte Selsing som gikk nye veier i sin forskning, men den var i K.A.N.`s ånd. Selsing  hadde tilknytning til nettverket som styremedlem fra 1987 til 1991.

 

Feminismens andre bølge

Dommasnes sier at K.A.N. ble stiftet i det som senere ble kalt «feminismens andre bølge». På denne tiden ble feministiske spørsmål viktige i fagfelt som historie, sosiologi og litteraturforskning. I arkeologien, derimot, var den dominerende holdningen at kildene var nøytrale, objektive og kjønnsløse, og at spørsmålsstillinger som rettet seg mot kjønn ikke var en fruktbar vei å gå i dette faget.

 

Forsiden til det første nummer av tidsskriftet K.A.N. Foto: Kari Klæboe Årrestad, Universitetsmuseet i Bergen.

 

Trosset skepsis

Feministiske spørsmål ble likevel stilt, men kvinneforskning og forskere med feministiske perspektiv i arkeologien, opplevde seg faglig marginalisert og bagatellisert på 1970-1980-tallet. Når så K.A.N. kom, levde magasinet i 20 år med i alt 25 nummer. Disse inneholdt i alt 153 artikler med stor bredde og variasjon i tema og innhold.

Dommasnes var en av de mest aktive skribentene sammen med Gro Mandt Larsen i Bergen, Grete Lillehammer i Stavanger, Else Johansen Kleppe i Bergen, Jenny Rita Næss i Stavanger, Anne Stahlsberg i Tromsø og Stig Welinder fra Sverige blant andre. Redaksjonen for utgivelsen K.A.N. gikk i prinsippet på omgang mellom Bergen, Trondheim, Tromsø og tilbake til Bergen igjen. Dommasnes satt som redaktør for tidsskriftet i flere perioder.

 

Kårstadsteinen. Dommasnes tolket steinens runer og ristninger i et kjønnsperspektiv knyttet til kvinnelig fruktbarhetskultur på en overbevisende måte i sin bok «Vestnorsk forhistorie» fra 2006. Foto: Universitetsmuseet i Bergen.

 

EAA- den europeiske arkeologiske foreningen

Da den europeiske arkeologiske foreningen (EAA) ble etablert, var Dommasnes instrumentell i å få etablert grupperingen «Arkeologi og kjønn» under EAA`s paraply. Slik kan man si at nettverket K.A.N. gikk videre, men nå på den internasjonale arenaen.