Over: Fra feltarbeidet på Madagaskar. Foto: Foto: Universitetsmuseet i Bergen.
– Bjarte Jordal –
Madagaskar har lenge vært kjent som et sted med særlig høyt biologisk mangfold som ikke finnes andre steder. Ny forskning som benytter DNA analyse viser at det også foregår betydelig rekolonisering av det afrikanske fastlandet fra Madagaskar, med økt biologisk mangfold som en konsekvens.
Pattedyr, frøplanter og insekter har en høy andel stedegne (endemiske) arter som utgjør omtrent 85% av fauna og flora på Madagaskar. De to førstnevnte gruppene har blitt grundig undersøkt og det er funnet fåtallige koloniseringer av øyen, som oftest fra det afrikanske fastlandet. På grunn av de sterke passatvindene i retning fastlandet siste 20–30 millioner år, er det ansett som veldig vanskelig å nå øyen i denne tidsperioden. Det er likevel få etableringer av virveldyr og planter på fastlandet som har opprinnelse på Madagaskar. Dette er et mønster som er bekreftet med DNA data.

Insekter er mye mindre undersøkt enn virveldyrene. Ansatte ved Universitetsmuseet har gjennomført en rekke feltekspedisjoner til Madagaskar siste tiåret. Et hovedfokus er forskning på barkbiller og ambrosiabiller. Disse insektene lever av dødt plantemateriale og er delvis eller helt avhengig av sopp i dødt treverk. DNA analyse av barkbiller har gitt en helt ny forståelse av den forhistoriske utvekslingen mellom øy og fastland. Hos vedborende biller er det nemlig funnet en høy andel av nyere kolonisering av Madagaskar fra Afrika, til tross for de sterke motgående passatvindene. Disse analysene viser også at det var kolonisering av det afrikanske fastlandet fra øyen gjennom hele perioden fra sen Kritt-tid til i dag. En fortolkning er tilstrekkelig variasjon i syklonmønstre slik at det er mulig å blåse over til øya og at dette skjer ofte nok i en geologisk tidsskala til å etablere en ny populasjon.

I lys av DNA- og biogeografiske analyser har man endret et relativt fastlåst syn på historiske spredningsmønster i denne delen av verden. Ikke minst viser dette også hvordan rekolonisering av det afrikanske fastlandet bidrar med nye stammer av insekter og dermed høyere artsmangfold. Universitetsmuseet er engasjert i biologiske prosjekter over hele verden. Studiet på Madagaskar er et eksempel på hvordan nysgjerrighet og gode studieområder kan bidra til en økt generell forståelse av biologi og de evolusjonære prosesser som driver frem artsmangfold.
