Over: Utstilling med truende planter. Her står hver plante i store potter og med godt synlige informasjonsskilt som forteller hageeiere hvordan de skal håndtere plantene i egen hage. Foto: Siri Skretting Jansen, Universitetsmuseet i Bergen.
– Heidi Lie Andersen og Siri Skretting Jansen –
Økende oppmerksomhet rundt arter som forsvinner og arter som tar over i norsk natur, fikk Bergen botaniske hage til å lage en utstilling rundt denne tematikken. I flere år hadde hagen da tatt vare på noen svært truede arter.

Kontrasten mellom truede (de som vi står i fare for å miste) og truende (fremmende på fremgang) arter er store, og i utstillingen reflekterer vi rundt problemstillinger knyttet til dette.
Truede arter
Truede arter kjennetegnes gjerne ved at de minker kraftig i antall eller er fåtallige. I tillegg bidrar ofte reduksjon og fragmentering av leveområder til økt risiko for at de dør ut. Vanligvis er det en kombinasjon av flere faktorer som fører til at en art er truet.

«Norsk rødliste for arter» fra 2021 inneholder en oversikt over arter som kan ha en risiko for å dø ut fra Norge, det vil si de som er truet. Rødlista er utarbeidet av Artsdatabanken i samarbeid med fageksperter.
Bergen botaniske hage passer på planter som er truet i naturen. I hagen får plantene et trygt miljø der de kan leve og formere seg. Tre av plantene som tas vare på er:

Skjeggknoppurt (Centaurea phrygia ssp. pseudophrygia) – ble samlet i 1994 mellom Hjelmeland og Randøy i Rogaland. Nå er den borte der fordi sprøyting av veikanten drepte en av de siste populasjonene.
Jærtistel (Serratula tinctoria) – vokser bare ett sted på Jæren, hvor hele området gror igjen av trær. Frø ble samlet i 2011.
Skoghøymol (Rumex sanguineus) – vokste tidligere fra Austevoll og inn Haradangerfjorden, men nå gjenstår bare 5-10 planter i Kvinnherad, og en plante i Tysnes. Frø ble samlet på tur med Botanisk forening i 2013.
Disse tre plantene trives og blomstrer hvert år i Bergen botaniske hage. Slik skal de overleve i Norge.

Truende arter
Fremmede (truende) arter er arter som med menneskelig hjelp er spredt utenfor sitt naturlige utbredelsesområde og spredningspotensial. Slike arter regnes som en av de største truslene mot naturmangfoldet på verdensbasis.
«Fremmedartslista» fra 2023 viser hvilken økologisk risiko fremmede arter kan utgjøre for naturmangfoldet i Norge. Vi har nesten 2000 fremmede arter, vurdert fra lav risiko til svært høy risiko, som sprer seg til naturen. Noen av disse er bevisst satt ut, andre har rømt eller forvillet seg dit, og atter andre er blindpassasjer som har sneket seg med uten at vi har vært klar over det.
I utstillingen i Bergen botaniske hage viser vi publikum en del planter som er vanlige i norske hager, men som veldig lett forvilles ut i naturen og blir et problem. Nyttig informasjon gis gjennom synlige informasjonsskilt og hageeiere oppfordres til å passe på. Utstilte arter i den truende kategorien, er plantet i egne potter i grus. Frøkapsler klippes av før planten får satt modne frø. På denne måten har hagen kontroll på spredning via frø og rotstengler.