Over: Snabelsvermer, hann. Foto: Av Didier Descouens – Eget verk, CC BY-SA 4.0
– Bjarte Jordal –
Mange arter av insekter, planter og andre dyr finnes nå lengre mot nord enn det som har vært normalt de siste hundre år. Dette sammenfaller i hovedsak med lengre somre med høyere temperatur.
Stor snabelsvermer (Deilephila elpenor) er en stor og lettkjennelig tussmørkesvermer som mange har observert i Norge de siste 10-20 årene. Denne arten har en anselig størrelse, og ikke minst er larven stor. Denne har fargetegninger på forkroppen som ligner på øyner på en slange eller firfisle. Larven kan nesten virke skremmende all den tid man ikke tidligere har vært vant til denne arten så langt mot nord. Arten har vært funnet i sørlige deler av Norge siden tidlig på 1900-tallet, men da særdeles uregelmessig og i et lite antall. Nå er stor snabelsvermer en av flere insektarter som universitetsmuseet får mange nye forespørsler om.
Stor snabelsvermer utvider stadig sin nordgrense og har de siste ti-årene etablert store populasjoner også nord for Mjøsa og Sognefjorden. En slik dynamisk nordgrense sammenfaller med lengre og varmere somre. Dette har vist seg viktigere for overlevelse og reproduksjon, enn mildere vintertemperaturer. Om vinteren vil omtrent alle insekter være inaktive og har derfor ikke noen vesentlig fordel av et varmere klima. Om sommeren spise larven blader av geitrams og andre mjølker. Til tross for den vanlige forekomsten av disse plantene, så har det tatt tid for snabelsvermeren å etablere seg lengre mot nord.
I Europa viser en rekke studier at mange grupper virvelløse dyr i dag utvider sin utbredelse mot nord, eller lengre opp i fjellene. Samtidig er det en tendens til at noen insekter forsvinner i tørre og varme områder lengst mot sør, for eksempel i Middelhavsområdet. Dette er sannsynligvis en negativ konsekvens av brennhete somre og tørke. For å kunne ta stilling til påstander om konsekvenser av klimaendringer trenger man historiske værdata, og preserverte insekter i museale samlinger som dokumenterer utbredelse fra tidligere tider.