2004 Naturhistorisk Vegbok for Hordaland

– William Helland Hansen –

Kortreiste naturopplevelser er det mange av i vårt vakre landskap. Akkurat det ble grundig dokumentert med Bergen Museum sin utgivelse av Naturhistorisk Vegbok, Hordaland, høsten 2004. Boken ble en av de mestselgende bøkene i førjulsalget samme året og solgte til og med bedre enn en annen bestselger, «Da Vinci koden». Til sammen mer enn 20 000 eksemplarer er blitt solgt, et betydelig salg for en bok med et lokalt nedslagsfelt.

 

Naturhistorisk Vegboks forside. Foto: Universitetsmuseet i Bergen.

 

Naturgrunnlaget

Kort fortalt er Naturhistorisk Vegbok, Hordaland, en populærvitenskapelig fremstilling av naturgrunnlaget i fylket, og spenner bredt over temaer som planteliv og dyreliv, meteorologi, berggrunnsgeologi, løsmasser og landskap. Kunnskapen formidles gjennom mer enn 500 steder i fylket og gjennom 42 breie temakapitler som forteller historier om naturen.

Boken er rikt illustrert med fotos og grafikk i et pedagogisk format. Gjennom utstrakt bruk av kryssreferanser kan leseren følge mange veger inn i stoffet som gjør bruken av vegboken til en opplevelsesreise i seg selv. Boken var bygget over samme lest som suksessen Kulturhistorisk Vegbok, Hordaland, som kom ut 11 år tidligere, under redaksjon av Nils Georg Brekke som da var fylkeskonservator i Hordaland. Forløperen var en inspirasjonskilde og ledesnor for arbeidet med naturboken.

 

Et oppslag i boka. Foto: Universitetsmuseet i Bergen. Foto: Universitetsmuseet i Bergen.

 

«Det finnes et eventyr bak nærmeste haug»

Da jeg begynte som redaktør av natur-tvillingen til Kulturhistorisk Vegbok visste jeg ikke at arbeidet skulle ta seks år og at min egen forskning skulle stå nesten stille i denne perioden. Men det var verdt innsatsen: En håndplukket redaksjon av fremragende formidlere og forskere ble etablert. Etter hvert ble også et verdifullt og stort tverrfaglig nettverk av mer enn 100 skrivende forskere mobilisert, de fleste fra fagmiljøene ved UiB. Mange av dem fikk jeg et tett samarbeide med. Under mottoet «det finnes et eventyr bak nærmeste haug» løftet vi forskningskunnskap om naturen i Hordaland ut av arkivene og journalene og gjorde den tilgjengelig for et stort publikum. Og ikke minst, boken ble svært godt mottatt og ble etter hvert den foretrukne kunnskapskilden om Hordalandsnaturen for folk flest.

 

grind.no er videreføringen av Kultur- og Naturhistorisk Vegbok, Hordaland. Foto: Universitetsmuseet i Bergen.

Over til grind.no

Formatet i de to vegbøkene, Kulturhistorisk Vegbok, Hordaland, og Naturhistorisk Vegbok, Hordaland, er organisert slik at stoffet lett kan overføres til digitale plattformer. De to bøkene ble i 2016 lansert som en webside med navnet grind.no. Nettsiden er svært populær og vil i nær fremtid, under navnet Kringom, slås sammen med Kulturhistorisk leksikon som inntil nå har vært Sogn og Fjordane sitt nettsted for kultur- og lokalhistorisk stoff. Til sammen vil det nye nettsted ha ca 3500 artikler.