2001 Ushabtier på vandring

 

– Kari Klæboe Årrestad –

 

«Det spøker på Bergen Museum». Dette kunne vi lese i flere avisoppslag i 2001. De sirlig plasserte figurene, ushabtier, stod i monter i utstillingen «Evig liv i det gamle Egypt». De stod ikke lenge stille før museet måtte konstatere at de hadde flyttet seg ut av den rette V-formen og stod nå ustyrlig rundt på glassplaten i monteret. Da dette ble kjent utenfor museet, dukket selvfølgelig spørsmålet om hvorfor opp.

 

Ushabtier på glassplaten beveger seg ut av formasjon. Foto: Kari Klæboe Årrestad, Universitetsmuseet i Bergen.

 

Hva er det som skjer?

Det var mange som undret seg og ville bidra med en forklaring. Var det folk som gikk forbi som skapte rystelser og bevegelser? Eller kanskje vibrasjoner fra sprengninger til tunnelen under museet skapte rystelser?  Var det temperaturforskjeller mellom glassplate og figurene som førte til bevegelser? Var det jernholdig leire i figurene som vi så brukte magnet på til å flytte på gjenstandene? En gutt som het Erlend mente det var magnetisme i ushabtiene selv som gjorde dette, og en melding fra en mann fra Østlandet sa vi skulle sende figurene tilbake til Egypt, og ikke plage åndene. Noe som var sikkert, var at museet ikke hadde flyttet på dem med vilje for å få publisitet.

 

Ushabti fra Egypt. Foto: Universitetsmuseet i Bergen.

 

Hva er en ushapti?

I det gamle Egypt trodde de på et liv etter døden og de fikk derfor med seg nødvendig utstyr i gravene sine for å være godt forberedt. For at livet etter døden skulle bli litt lettere enn dette livet, fikk de med seg hjelpere som skulle arbeide for dem. Det var små mumieliknende figurer som ble plassert i kisten sammen med den døde. Rike kunne få med seg over 360 figurer mens mindre velstående fikk langt færre. Det er disse hjelperne som beveger seg og er urolige på museet.

 

Ushabti fra Egypt. Foto: Universitetsmuseet i Bergen.

 

Uro fra første stund

Det var konservator og professor Frode Storaas som satte opp utstillingen «Evig Liv i det gamle Egypt» i 2001. Han forteller at da han hentet fram ushabtiene og gudefigurer fra magasinet la han dem fram på bordet i et oversiktelig system. Neste dag fant han ushabtiene hulter til bulter mens gudefigurene stod pent der han hadde satt dem. Og figurene beveger seg fortsatt, nå 20 år etter.

 

 

Litt om tro

Som antropolog forsker Storaas blant annet på menneskers tro.  Han har brukt denne anledningen til å peke på at tro kan være en forklaring god nok i seg selv i noen sammenhenger. Troen på et liv etter døden, slik som i det gamle Egypt, kan for noen være forklaringen på at ushabtiene er urolige når de er tatt ut av mumiens kiste.