– Michael D. Pirie –
“Et arboret er et eventyr: en virkelighetens fabel fylt av livsformer fra alle verdensdeler”
Fritz C. Rieber ved innvielsen av Arboretet på Milde i 1971
Stiftelsen Det norske arboret
Arboretet på Milde som det ofte kalles, ble stiftet 27. mai 1971 av Universitetet i Bergen, Landbruksdepartement, Fana kommune, Bergen kommune samt Fritz C. Rieber. Rieber var den drivende kraften i arbeidet md å få etablert et arboret på Milde. Arboretet omfatter et areal på rundt 500 dekar og består i dag av i tillegg til trær og busker fra andre verdensdeler, også en rosesamling, to rhododendronsamlinger, en lynghagen og Blondehushagen. Samlingen består av over 5000 planteslag. Arboretet har et styre og et fagråd. I dag driftes det av Universitetsmuseet i Bergen.
Starten på innsamlingen
«Kongeeika» var det første objektet i den levende plantesamlingen. Moderplanten var en eldgammel eik fra Jægerspris skov på Sjælland, Danmark– det var kanskje to tusen års levende historie i den enorme stammen, men den var råtten helt inn i kjernen og delt i to.
En grein fra modertreet ble podet om og sendt til Norge. Den lille eikeplanten ble satt i jorden av kronprins Harald 27. mai 1971. Eika har fått æresplass omgitt av trær fra alle fire verdenshjørner. Nå femti år senere har omgivelsene kanskje forandret seg, men Kongeeika har vokst og trives. Århundrer, ja kanskje nærmest et evig liv, ligger fortsatt foran den.
Arboretet – et refugium
Arboretet på Milde er som et eget lite kongeriket, et refugium. Det er både et levende museum og et botanisk skattkammer. Et sted for dem som flykter fra en urolig verden. Et sted for mangfold, der det eksotiske blander seg med det hjemlige.
Blomster fra de høye fjellene i øst finner skjul under furuskogens beskyttende skygge. Redwoodtrær fra vest strekker seg opp over trekronene. Apeskrekktreet fra sør brer ut greinene og kaster ut konglene sine.
Velkommen til et sted å bli værende
Her finner du også levende fossiler: mammuttrær, tempeltrær, de ensomme overlevende flere millioner år etter dinosaurenes tid. Sarte skatter fra de fuktige tropene pryder plantehuset – en katedral i glass. Rogn og asal skuer ut over fjorden. Krokus om våren, duftende roser om sommeren, sopp om høsten. Her er utsyn over en mørk innsjø og et glitrende hav. I hjertet ligger en prydhage med aromatiske urter, botemidler og kanskje gifter, velkjent for dem med lengst hukommelse. Et eventyrlig hus pyntet med blonder, et sted å bli værende.
Kilder:
Salvesen, P.H., Moe, B., Nilsen, L.H., & Spildo, S. 2021. Levende museum og botanisk skattkammer. Bergen: Stiftelsen det Norske Arboret & Bodoni forlag.