1954 Borgund, liten by – store arkeologiske utgravninger!

– Gitte Hansen–

 

Under grastorven på Borgundgavlen utenfor Ålesund ligger Borgund, en av Norges middelalderbyer. Borgund er kjent fra sagalitteraturen og på 1300-tallet omtales stedet som en av «de små kjøpsteder». Borgund var også et stort kirkested med tre eller fire kirker i middelalderen. Men etter 1500-tallet hører man ikke mer om den lille byen. Den blir forlatt og glemt.

 

«Gjenstander av bykarakter»

Frem til midten av 1900-tallet viste man ikke hvor sagaenes Borgund lå. Men Bergens Museum hadde gjennom årene fått inn ‘gjenstander av bykarakter’ fra Prestegårdsjordet på Borgundgavlen. Derfor gjorde Riksantikvarens fagfolk en forundersøkelse her da Borgund kirke i 1953 trengte større gravplass. Det satte startskuddet for mange arkeologiske feltsesonger på Borgundgavlen, mest intensivt fra 1954 frem til 1975. Ukjente, lokale og eksotiske funn dukket opp; bygninger av tre, barnesko av lær, utenlandsk keramikk i flotte farger, en tidligkristen gravplass med 300 graver og mye mer.

 

Borgund 1954, utgravningsfeltet med hest og arbeidsfolk i sving. Bygningsrester av tre var godt bevart i det fuktige jordsmonnet. De ble tegnet og fotografert og gjenstander ble samlet inn. Tingene forteller om hvordan husene ble brukt og om hverdagsliv i middelalderen. Foto: Universitetsmuseet i Bergen.

 

Asbjørn Herteig

Fra 1954 ble arkeologen Asbjørn E. Herteig, som etter hvert ble ansatt ved Bergens Museum, faglig leder av de arkeologiske utgravningene i Borgund. Fra 1955, da den nordlige delen av Bryggen i Bergen brant, delte Herteig sin tid mellom undersøkelser om sommeren på Borgundgavlen og utgravninger på Bryggen i Bergen.

 

Asbjørn E. Herteig i Borgund sommeren 1954. Foto: Universitetsmuseet i Bergen.

 

Utgravning i Borgund i 1975. De unge menn i rutete skjorter og dongeribukser er sivilarbeidere fra Hustad leir, de deltok i feltarbeidet som vernepliktige. Arkeologistuderende fra Norge og andre land deltok også gjennom de mange somrene med utgravning. Foto: Universitetsmuseet i Bergen.

 

Med nye dokumentasjonsmetoder og middelalderens hverdagsliv som helt ny arkeologisk arbeidsfelt var de arkeologiske utgravningene i Borgund og Bryggengravningen i Bergen (1955-79) middelalderarkeologiske pionerprosjekt.

I Borgund ble 5300 m2 gravd ut og 51.000 gjenstander samt et stort beinmateriale tatt vare på. Disse arkeologiske kildene ligger i Universitetsmuseets arkiv og magasin i Bergen som en fantastisk ressurs til ny kunnskap.

 

Gjenstand av kleberstein med hull i midten og geometriske figurer innrisset på sidene. På den ene siden står det ristet med runer «Jon gav Heinr(ik)». Kleberstykket kan dateres til 1200-tallet eller begynnelsen av 1300-tallet. Det er vanskelig å si hva det har vært brukt til, men en tolkning er at gjenstanden er et jartegn. Et jartegn er et kjennemerke som skal til for å bevise at et budskap eller liknende er sant. Kanskje Jon eller Heinrik ikke kjente hverandre men skulle møtes i Borgund for å bekrefte en avtale? (BRM 1/54/68/1). Foto: Adnan Icagic, Universitetsmuseet i Bergen.

 

Spillebrikke av hvalrosstann funnet på 1950-tallet. Hvalrosstann er en type elfenben og var et råmateriale som ble importert fra Grønland, det ble brukt i Norge fra midten av 1000-tallet og var både eksotisk og dyrt. Spillebrikken fra Borgund viser at det ble spilt brettspill som Hnefetaffel eller sjakk i Borgund for 800-900 år siden. (BRM 1/5975/1).  Foto: Gitte Hansen, Universitetsmuseet i Bergen.

Middelaldermuseet i Ålesund

Gjennom stort lokalt engasjement og med Historisk museum i Bergen som samarbeidspartner ble et museumsbygg oppført på utgravningsfeltet. Middelaldermuseet åpnet i 1990 og viser funn fra utgravningene. Middelaldermuseet er i dag en del av VITI Musea på Sunnmøre.

 

Middelaldermuseets utstilling av funn fra utgravningene i Borgund. Foto: Middelaldermuseet VITI Musea på Sunnmøre.

 

BorgundKaupangProsjektet – BKP

Vi vet lite om hverdagslivet til mennesker som levde utenfor de største byene i middelalderens Norge. I 2019 startet BorgundKaupangProsjektet (BKP) som ledes fra Universitetsmuseet. I prosjektet studerer vi de arkeologiske kildene fra Borgund med nye øyne og nye metoder. I tverrfaglig og tverrinstitusjonelt samarbeid danner de gamle funnene grunnlaget for ny viten om livet i en liten by i Norge, i periferien av Europa. Følg gjerne prosjektet her: Borgund kaupang | Universitetet i Bergen (uib.no).

 

Kilder

Viti Musea på Sunnmøre: https://www.vitimusea.no/musea/middelaldermuseet

Borgund Kaupang Prosjektet BKP: https://www.uib.no/fg/borgund-kaupang