1938 Krigstrussel: museet beskyttes og evakueres

– Kari Klæboe Årrestad –

I perioden mellom høsten 1938 og helt frem til freden i 8. mai 1945 ble det gjort mange tiltak for å sikre de mest verdifull kultur- og naturarv mot ødeleggelse fra en eventuell krig. Allerede høsten 1938 la museet planer for luftvern og evakuering i frykt for en kommende krig. Museumsbyggene våre lå utsatt til nærme den tyske hovedkaien på Dokken og ubåtverkstedet på Laksevåg. Det var stor fare for å bli rammet av ødeleggende bomber.

 

Sikring av kjellervinduer i Historisk museum i 1940. Foto: Universitetsmuseet i Bergen.

I første omgang ble utstillingene i de øverste etasjene pakket ned i kasser, og kasser og gjenstander ble flyttet til kjellerrommene på Historisk Museum samt at det ble tilrettelagt egne bomberom for ansatte. Det ble laget vaktlister for kontinuerlig vakthold av bygningene.

Transportkasser med første forsendelse av kultur- og naturminner. Foto: Universitetsmuseet i Bergen.

I april 1940 ble utstillingene stengt for publikum og holdt stengt helt til 1946. Høsten 1944 mente styret ved museet at gjenstander ikke lengre kunne være trygge i museumsbygget, og de ble da besluttet fraktet ut av bygget og ut av byen. I tre ulike forsendelser ble i alt 789 kasser med verdifulle gjenstander fraktet med tog til Statens Sikringsrom i Kongens gruber på Kongsberg. Våren 1945 ble deler av kulturhistoriske gjenstandene evakuert til Fana og Ullensvang kirker. I tillegg hadde Hansa bryggerier stilt en uferdig tunnel til rådighet i 1944 som ble tatt i bruk i mars og april 1945.

Hva ble fraktet bort?

Kassene som ble send ut av byen bestod av deler museets historisk-antikvariske samling, bibliotekets håndskrift- og diplomsamling og store deler av tidsskriftseriene, deler av zoologiske samlinger, hele den botaniske samlingens norske herbarium og flere gjenstander fra de kulturhistoriske samlinger. Dette ble sendt til Kongsberg. Til Fana og Ullensvang kirker ble deler av museets historisk antikvariske gjenstander sendt. Da Hansa Bryggeries fjelltunnel var klar til bruk ble kulturhistorisk gjenstander, hele det utenlandske herbariet, verdifulle zoologiske samlinger og omlang 5000 bind med tidsskrifter sendt dit.

Når var det tilbake?

7. mai 1945 ble vaktholdet av bygninger avviklet, men luftverntilstanden ble ikke opphevet før 1. september 1945 og gjenstandenen fra Fana kirke var tilbake på museet først i oktober 1945, mens det fra Ullensvang i mai 1946. Fra Kongsberg kom gjenstandene tilbake i to forsendelser – en i august 1945 og en i oktober 1945.

Fra vestibylen. Zoologisk materiale er pakket og klar til transport ut av museumsbygningen. Foto: Universitetsmuseet i Bergen.

 

Første last plassert i Kongens gruber på Kongsberg. Foto: Universitetsmuseet i Bergen.

 

Kilder:
Museets årberetninger 1938 – 1946.
Forland og Håland Universitetets Historie bind I.