1934 Rosa glede! – kirsebærtrærene plantes

– Siri Jansen –

Mange forbinder blomstrende kirsebær med Bergen i mai. De er et nydelig syn, trærne som står rundt Lille Lungegårdsvannet. Anlegget ble fullført i 1937 og ifølge Bergen kommune ble det eldste kirsebærtreet plantet i 1936.

 

Foto: Siri Skretting Jansen.

 

Hundrede år

Universitetsmuseet har også gamle kirsebærtrær i sin levende samling i Muséhagen. Trærne som nå er rundt 100 år ble plantet i 1934. De ble plantet i forbindelse med at Plantehuset ble utvidet og hagen rundt opparbeidet på ny. Ett nytt element var de japanske kirsebærtrærne som ble plantet i en rekke langs Villaveien. Trærne kalles på norsk Japankirsebær og det latinske navnet Prunus serrulata. I dag beskrives de som en variant som kalles ‘Kanzan’, men i museets årsberetning fra 1935 står de omtalt som ‘Hisakura’.

I tillegg til arbeidet med Plantehuset og deler av hagen, ble gateløpet for Villaveien og langs det som het Overlæge Danielses gade gjennom Muséhagen, lagt om og utbedret. Til dette arbeidet mottok museet en bevilgning på kr 2.500 fra «Det nyttige selskap».

 

Foto: Siri Skretting Jansen.

 

Samarbeid med bygartneren

Mannen som stod bak arbeidet var Rolf Nordhagen (1894-1979), ansvarlig botaniker i Muséhagen fra 1925. Han hadde i løpet av sine første ti år som styrer for hagen, fått gjennomført flere store omlegginger. Den største var etableringen av «Vannhagen» ved musébyggets søndre fløy.

Nordhagen samarbeidet tett med Georg Rosenkilde (1873-1945). Bergens første bygartner (tilsatt i 1917) i flere av prosjektene. Samarbeidet mellom dem varte i mange år og det er tydelig at Nordhagen rådførte seg med bygartneren i stort og smått.

 

Kirsebærtrærene plantes ut i 1936. Foto: Universitetsmuseet i Bergen.

 

Trærene om høsten. Foto: Siri Jansen.

Når det gjelder omleggingen av Plantehuset og området rundt, skriver Nordhagen i årsberetningen: «Arbeidet blev utført av gartner Gulli og havens folk efter en plantegning som bygartner Rosenkilde med vanlig elskverdighet utarbeidet for styreren.»

I Muséhagen har vi seks trær som hver vår gleder oss med overdådig blomstring. Ett av trærne er av nyere dato. Trærne får blomster på bar kvist, vanligvis i midten av mai, men enkelte år allerede helt i starten av mai. Bladene som rulles ut under blomstringen er bronsefarget og når treet er avblomstret står det tilbake med en stor, grønn krone.

 

Blomstringen av kirsebærtrærne er et yndet tema på omvisning. Her fra den månedlige lunsjvandringen 7. mai 2024 sammen med gartner Hilde Margrete Moen Selstø. Foto: Siri Jansen.

 

Prunus serrulata var. ‘Kanzan’ er en hardfør sort og mye brukt i hager og parkanlegg i Europa og Nord Amerika.

Når vi vet hvilket tett samarbeid styreren i den botaniske hagen og bygartneren i Bergen hadde, er det nærliggende å tenke at de også i valget av disse praktfulle trærne samarbeidet.

Japankirsebær har blitt et vanlig syn i bybildet både i private hager og på offentlige steder. Det er bare synd at blomstringen er så altfor kort!