– Justin Kroesen –
Hva var betydningen av denne pasjonstavlen fra Volda på Sunnmøre? Den som gav kunstneren oppdraget med å lage tavlen, kunne bruke den til å uttrykke sin hengivenhet mot den lidende Kristus og jomfru Maria. Ved siden av minnefunksjonen kan den også ha hatt et undervisnings- eller kunnskapsmotiv, et såkalt kateketisk motiv. Slike bildepaneler var et utbredt fenomen i senmiddelalderen.

Fire bildefelt
Panelet kom inn til museet i 1885 fra Volda på Sunnmøre. Det er delt i fire bildefelt av røde, vertikale bånd. Det smalere bildefeltet til venstre viser jomfru Maria som står i stråleglans på en månesigd. I bakgrunnen ser man et veggteppe i gullbrokade, gulvet er flislagt med brune og hvite fliser og gjengitt i perspektiv. Det flislagte gulvet er også med i den andre scenen, som viser Kristi kroning med tornekrone i et sengotisk kirkebygg. Kristus sitter på en benk formet som et alter, omgitt av tre bødler. Det tredje bildefeltet viser en korsfestelsen med tre figurer i et grønt bakkelandskap. Giveren er fremstilt som en liten, knelende figur ved foten av korset. Den siste scenen viser hvordan Josef av Arimatea og Nikodemus tar Jesus ned fra korset. Maria sitter i forgrunnen, hjertet hennes gjennombores av et sverd (Mater Dolorosa).
En annen funksjon?
I 1643 ble rammen malt over med et merke av sammenflettede initialer og en innskrift som navngir giverne: «Gud till ære, denne kiercke till beprydelse. Er denne taffle foræret aff Lodwig Anderßen och Maritte Perszdatter/1643». Innskriften gjør det klart at panelet må ha tilhørt en annen kirke inntil 1643. Selv om det fra gammelt av har vært regnet som et alterfrontale tyder den avvikende bildestrukturen og ikonografien på en annen funksjon. På grunnlag av bildeprogrammet ser det ut til å dreie seg om en pasjonstavle, som oppdragsgiveren kunne bruke til å uttrykke sin hengivenhet mot den lidende Kristus og jomfru Maria. Ved siden av minnefunksjonen kan også et kateketisk motiv ha spilt en rolle. Slike bildepaneler var et utbredt fenomen i senmiddelalderen.
Detaljer
Norge, ca. 1470, fra Volda på Sunnmøre, på museet siden 1885
Eik, malt, H 110 x B 217 x D 3 cm, inv. nr. MA 318