Over: Jaastadfela. Foto: Adnan Icagic, Universitetsmuseet i Bergen.
– Kari Klæboe Årrestad –
Den eldste hardingfela vi kjenner til er denne lille, vakre, rikt dekorerte fela som ble kjøpt inn til museet i 1890. Fela ble laget i 1651 – tror vi. Og, den ble laget av Ole Jonsen Jaastad – tror vi.
Hør Benedikte Maurseth spille på fela, i samspill med Knut Hamre i en innspilling fra 2006 «Rosa i botnen». Her spiller de «Rull etter Anders Kjerland».
Hvem eide fela?
Fela har spor som viser at den har vært mye brukt, men vi vet også at den ikke ble spilt mye på hos de siste eierne. Vi vet at Abelone Torbjørndatter Årekol fikk fela i medgift da hun giftet seg med Hallgeir Elilifson Beggevik i 1822. Det var da et gammel arvegods. Siden ingen spilte fele i Beggevik, ble den lånt ut til Knut Lussand. Men da Lussand døde ble fela returnert til Beggevik der nå Abelone var død og fela ble solgt til Bergens Museum i 1890 for kr. 5,-.
Hvor gammel er den?
Inni fela er det limt en lapp med påskriften «Ole Jonsen Jaastad 1651». Det har vært gjort mange undersøkelser for å få bekreftet denne informasjonen. I 1942 ble det tatt prøver av limet på lappen og det skal ha vært samme lim som ble brukt til byggingen av selve fela. Det har ikke lykkes å få gode resultater av C14-prøvene tatt av fela, og heller ikke av undersøkelser av årringene. Skriftprøver av lappen viser at den kan være fra 1600-tallet men ingenting kan fastslåes med sikkerhet.
Hvem bygde fela?
Mye tyder på at det var lensmann i Ullensvang fra 1655- 67, Ole Jonsen Jaastad (1621-1694) som var felemakeren. Et dilemma er imidlertid at det ikke er kjent andre feler etter ham mens den høye kvaliteten på Jaastadfela tilsier at det er en svært erfaren felemaker som har laget den. Heller ikke skiftet etter ham eller etterslekten viser noe om dette. Det er altså fortsatt endel mysterier knyttet til dette vakre instrumentet.