Over: Montasje. Under oppussingen av Naturhistorisk museum i 2019 ble en reproduksjon av Carl Lehmanns (1794-1876) mytologiske maleri «Fridhiof dræbe de to Trolde paa Havet» en kort stund vist i Tårnssalen. Foto: Knut Olav Aslaksen, Universitetsmuseet i Bergen.
– Knut Olav Aslaksen –
Norges eldste offentlige kunstsamling er i dag en del av «KODE kunstmuseer og komponisthjem». Samlingen ble etablert av Bergens Museum allerede i stiftelsesåret 1825. Grunnlegger av museet, W.F.K.Christie, var kunstsamlingens drivkraft fram til sin død i 1849. Samlingen ble skapt gjennom innkjøp og betydelige gaver fra kretsen rundt museet som eksempelvis maleren J. C. Dahl i Dresden, den prøyssiske konsulen i Bergen kjøpmann August Konow og den svensk-norsk konsulen i Livorno Gerhard Sub.
Det første maleriet
Det første bildet museet kjøpte inn til samlingen i 1826 var Carl Lehmanns (1794-1876) mytologiske maleri «Fridhiof dræbe de to Trolde paa Havet». Maleriet var inspirert av den svenske forfatteren Esaias Tegnér nylig utgitte og svært populære diktsyklus om Fridtjov den frøkne, basert på den islandske fornaldersagaen med samme navn. Bildet kostet museet hele 30 spesidaler, hvorav 16 kom inn etter offentlig «subscription».
I en katalog fra 1840 skrevet av Lyder Sagen og J.C. Dahl, er det registrert 171 verk. Det innkjøpte maleriet av Lehmann er oppført som verk nr. 80, noe som kan bety at museet allerede i 1826 hadde mottatt et betydelig antall bilder som gave.
Etter hvert som museets kunstsamling vokste, ble det utfordrende å skaffe nok plass i egnede lokaler. Da den nye museumsbygningen på Rakkerhaugen stod ferdig 1867 ble kunstsamlingen stilt ut i bygningens tårnsal, et lokale som skulle vise seg å være dårlig egnet til formålet grunnet takkelasjer og klimatiske forhold. Museet tilbød derfor Bergen kommune å ta over kunstsamlingen. I 1878 ble det kommunale Bergen billedgalleri opprettet og samme år ble museets samling og en mindre samling fra Bergen kunstforening (etablert i 1838) – totalt 327 verk, flyttet til en murbygning på Engen. Bergen ble med dette den første kommunen i landet som påtok seg en slik kulturoppgave.