1835 Minnetavle over Gert Alant, en hanseat i Bergen

– Justin Kroesen –

Dette panelet inneholder et lite stykke Bergenshistorie. Panelet viser blant annet et fromt portrett av Gert Alant, en av kjøpmennene på Bryggen i Bergen på begynnelsen av 1500-tallet. Teksten oppfordrer til å minnes og «Be til Gud for Gert Alant, at Gud vil være ham nådig». Panelet kom inn fra Holmedal kirke i Sunnfjord i 1835 og er en del av kirkekunstsamlingen ved museet. 

 

 

Minnetavlen over Gert Alant. Foto: Svein Skare, Universitetsmuseet i Bergen.

Tilbedelse av Maria

Hovedmotivet på det malte panelet viser de hellige tre kongers tilbedelse av jomfru Maria med det nakne Jesusbarnet på fanget. Maria er kledd i en kjole av gullbrokade og med en blå kappe. En gråhåret konge ikledd en kostbar kappe kneler foran henne mens han gir barnet en skål full av gullmynter. Bak ham står den andre kongen, som har barett og rødlig hår og holder et gyllent oppbevaringskar kalt ciborium. Den tredje kongen til høyre holder også en kostbar gjenstand, og han har baretten i den andre hånden. Scenen finner sted i en halvåpen bygning med rundbuer, der oksen og eselet opptrer i bakgrunnen.

 

Avbildning av Gert Alant. Foto: Svein Skare, Universitetsmuseet i Bergen.

Den lübeckske kjøpmann i Bergen

Nederst til venstre kneler en ung mann med svart kappe i bønnepositur og med en banderole der det står Miserere mei deus se[baot] («Miskunn deg over meg, Gud Sebaot»). Den nedertyske teksten nederst i bildet oppfordrer leseren til å minnes bestilleren i bønnene sine: «biddet got vor gert alant, dat en got gnedich [sei]» («Be til Gud for Gert Alant, at Gud [vil være] ham nådigübeck»). Våpenskjoldet i midten, som viser en halv ørn og en kronet tørrfisk, viser at Alant var en «bergenfarer», en kjøpmann fra en av hansabyene.  I arkivene til Bergenfarerkompaniet i Lübeck fant Øystein Hellesøe Brekke navnet Gerdt Alandt nevnt som oldermann på det hanseatiske kontoret på Bryggen i 1511. I 1513 representerte Alandt de hanseatiske kjøpmennene i Bergen ved det danske hoffet.

Hvordan havnet det i Holmedal?

Panelet er registrert som fra Holmedal i Sunnfjord ved museet. Det er usikkert hvorfor en hanseatisk kjøpmans epitafium, en minnetavle over en fremstående person i en kirke, havnet her, særlig siden det var forbudt for hanseatene å handle nord for Bergen. En forklaring av hans tilknytning til Holmedal kirke i Sunnfjord er gjennom Holmedal gård, en av parsellene på Bryggen, hvis eier også var herre i Holmedal.

Detaljer:
Eik, malt, H 97 x B 95,5 x D 3,5 cm, inv. nr. MA 15