– Henrik von Achen –
Da Bergens Museum ble opprettet, var en samling av mynter og medaljer en viktig del av museers samlinger. De krevde først og fremst språkkunnskaper for å kunne lese innskriftene, som oftest var på latin. Derfor var det ikke så rart at W. F. K. Christie allerede før 1825 hadde laget en liste over mynter han skulle gi til museet når han hadde fått det opprettet. Listen omfattet 14 mynter – og en medalje. I 2003 ble det besluttet at av de tre universitetsmuseene i Norge med mynt- og medaljesamlinger skulle Universitetsmuseet i Bergen ta et spesielt ansvar for medaljer, ettersom det her fantes en særlig kompetanse.
Den medaljen som Christie ville gi det fremtidige museum var «Kronprinsens belønningsmedalje» i sølv fra 1776. Denne medaljen finnes ennå i museets samling av medaljer og var blant de i alt ni medaljene som museet fikk inn i 1825 og som språklærer Ludvig M. Forvald ordnet og oppstilte til museets første utstilling året etter.
Den 13. November 1775 udkom et kongeligt Rescript, »at, bekostet og foræret af Kongens Broder, Arveprins Friderich, maa paa hellige Dage og ved højtidelige Leiligheder bæres af dem, som dertil af Hans Kongelige Høihed agtes værdige, i Knaphullet paa Vesten i rødt Baand, og skal agtes af alle som et Kongeligt Naades- og Æres- Tegn paa en udmærket Vindskibelighed». Medaljens forside viser den danske kong Christian VIIs byste i profil, mens baksiden med en eikekrans langs kanten forteller hva medaljen gjelder: innskrift er på forsiden CHRISTIAN 7 KONGE TIL DANMARCK NORGE &:, mens baksiden har innskriften MINDE FOR VINDSKIBELIGHED GIVEN AF KONGENS BRODER D. 29 IAN. omgitt av en eikekrans. «Vinnskipelighet» er et ord for flid og strevsomhet som man viser sitt arbeid, og det var for altså dette norske bønder kunne hedres med medaljen for.
«Kongens bror» var arveprins Frederik, regent for sin halvbror, den sinnslidende Christian VII. Han som skar stemplet til pregingen var kgl. medaljør, Daniel Jensen Adzer (1732-1808). Finanskollegiet i København ønsket at medaljen ble preget i 70 eksemplarer i sølv. Siden medaljen skulle gis til norske bønder skulle Det kgl. Norske Videnskabers Selskab i Trondheim i praksis stå for utdelingen. Kanskje hadde Christie av Vitenskapsselskapet, som han hadde vært medlem av siden 1820, fått et eksemplar til sitt planlagte museum. Som medalje er belønningsmedaljen fra 1776 ikke det mest spennende stykke medaljekunst, men den er gitt av Christie selv som samlingen aller første medalje, og var helt sikkert utstilt da museet onsdag den 29.mars 1826 åpnet sin første utstilling.